Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Μεγάλα προβλήματα από τη δραστική μείωση της βασικής ενίσχυσης




 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα: Μεγάλα προβλήματα από τη δραστική μείωση της βασικής ενίσχυσης.

Η οργή και αγανάκτηση ξεχειλίζουν στην αγροτιά, τόσο από τη δραστική μείωση των ενισχύσεων που με το νέο σύστημα της ΚΑΠ 2014-2020 φτάνει μέχρι και το 50%, όσο και από τη στέρηση της προκαταβολής στην πετσοκομμένη βασική ενίσχυση. Αφού σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων, που έμειναν απλήρωτοι και κυρίως νέοι αγρότες, πολλές είναι οι αδικίες, ανισότητες, λάθη κ.ά. αποδεικνύοντας ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ήταν κάλπικες.

Αν και είναι γνωστό ότι, σύμφωνα με την ΚΑΠ της ΕΕ, το 80% των αγροτών παίρνει μόνο το 20% των επιδοτήσεων, ευνοώντας τους μεγάλους να γίνουν μεγαλύτεροι, ωστόσο έμεινε εκτός πληρωμής σημαντικό ποσοστό αγροτών και από αυτή τη συρρικνωμένη-πετσοκομμένη ενίσχυση που δικαιούνται, που αποτελεί πλήγμα για την επιβίωση τους.
Κυρίως με αυτή τη μεθοδολογία ενισχύονται οι όροι ανισότητας στην παραγωγική διαδικασία, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής για τη μικρομεσαία αγροτιά να διογκώνεται και να γίνεται δυσβάσταχτο. Προστίθεται μάλιστα στα άγρια και σκληρά μέτρα που προώθησε και προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, αν και στο παρελθόν τα είχε καταγγείλει ως «ταφόπετρα της αγροτιάς» και αφορούν την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα αγροτικά εφόδια, την κατάργηση ουσιαστικά του αγροτικού πετρελαίου, την εξοντωτική φορολόγηση, τον 3πλασιασμό των εισφορών στον ΟΓΑ κ.ά.
Με αυτά τα σκληρά μέτρα ως εργαλεία, σίγουρο είναι το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς άμεσα, γρήγορα, βίαια. Εξυπηρετείται έτσι ο στόχος της ΚΑΠ της ΕΕ για τη συγκέντρωσης της γης, παραγωγής και εμπορίας στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και στην καταστροφή μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που θα ενισχύσουν το συνωστισμό στο δρόμο της ανεργίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι άμεσα και γρήγορα μέτρα θα πάρει προκειμένου να αποδοθεί ολόκληρη η βασική ενίσχυση, χωρίς παρακρατήσεις και τι σχεδιάζει για τη μείωση του κόστους παραγωγής και επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών;

Η βουλευτής
Διαμάντω Μανωλάκου